13 december 2008

Kollekter är ovälkomna pengar

Kontanter är ett problem och det kostar verkligen för dem som tar emot pengar. Svenska kyrkan får betala omfattande belopp bara för att lämna ifrån sig kollekterna och få dem räknade. Ja de är ju räknade från början men banken som tar emot kontrollräknar ju och tar rejält betalt för detta.

Om vi ska ha pengar, mynt och sedlar, så ska det inte behöva kosta skjortan att sätta in dem. Servicen blir allt sämre och kostar allt mer. Nu skriver även Svenska Dagbladet om saken. Kyrkans Tidning borde göra en uppföljning av den kyrkliga vinkeln. Många församlingar kämpar med problemet att föra kollekterna vidare.

Vi ska ju inte behöva låtsas som om söndagens kollekter vore dagskassor för att få något rimligare avgifter, eller hur?! Att kunderna tvingas betala avgifter för att landets kontanter ska hanteras av dem som har till uppgift att hantera pengarna blir absurt! Kortavgifter smygs in här och där och varje insättning belastas med allt dyrare avgifter.

Hotet är alla rån. Det är skälet till att man inte vill hantera kontanter. Svenska Dagbladet skriver: SEB uppger att av 175 kontor har 20 upphört med kontanthanteringen och att ytterligare 10 gör detta vid årsskiftet. Uttag och insättningar måste ske via automater.Under 2008 har antalet bankrån i Sverige mer än fördubblats till cirka 100. Ytterligare ett skedde mot Swedbank i Växsjö på fredagen.

Ska brottsligheten avgöra att bankerna inte vill ha med reda pengar att göra? Vad säger politikerna, polisen, bankinspektionen? Och vilka alternativ finns? Under tiden blir det allt dyrare att förmedla den hjälp kollekter utgör till de behövande.

Svenska kyrkan får nog starta egen bank.