22 maj 2024

Förhandlingar och fred!

Lidande och smärta kan inte jämföras, påstås det. Ändå faller det sig naturligt att gradera och skatta värk och svårigheter. I Hasse Alfredssons dialog med Tage Danielsson replikerar Hasse Alfredsson på kamratens påstående att han fått en spik i foten:  "Spik i foten!! Du kommer här med spik i foten! Men jag ska tala om för dig att på Franska Revolutionen gjorde dom processen kort med adelsmännen. De högg av huvudena av dem som limpskivor... tjopp tjopp tjopp tjopp...".

Inte så sällan blir det en tävlan också om att göra mera eller mest gott, speciellt när det pågår stora insamlingar till fina ändamål. Även om effekten inte alltid är avsedd så värderas stora bidrag oftast mera. Insamlingar behöver verkligen de många små donationerna. 

Ondskans olika grader blir också vägda och bedömda. När det i pressen sker jämförelser mellan det onda Hamas gjort med det som Israel gjort blir det också som en jämförelsetävlan. Israel är en demokrati heter det och gör därmed mycket gott. Hamas är en terroristorganisation, slås det alltid fast. 

Men om den skada man åstadkommit skulle jämföras vinner Israel med hästlängder. Bara den materiella förstörelsen av Gazas byggnader och infrastruktur är ofattbart monumental. Redan i februari rapporterades det från Lunds universitet att 72-84% av bebyggelsen i norra Gaza hade förstörts. Antalet skadade och döda galopperar vidare som om det inte funnes någon gräns. Ändå värjer sig många för att fördöma Israels totalt oproportionerliga vedergällning. Att man därtill anser Hamas attack långt mera vedervärdig blir en gåta inför det omänskliga kriget där man tvingat miljoner på flykt och hindrat införsel av livsmedel och vatten. Sjukhusen har attackerats och förmenats möjligheten att verka på anständig nivå eftersom de inte har vare sig dugliga lokaler längre eller vad som behövs av mediciner och apparater. Enligt FN är antalet döda i Gaza över 35.000! När glömde man bort öga för öga...?

Det onda går kanske inte att jämföra. Men med en enkel uppskattning av proportioner blir övermaktens krig mot militära Hamas något som orättfärdigt drabbar den oskyldiga civilbefolkningen, främst kvinnor och barn, det är chockerande! Läs vad Unicef skriver. Själv vill jag ropa ut: Eld upphör! Vapenvila! Fria humanitära insatser! Uppbyggnad av vård och sjukhus! Förhandlingar och fred, ty det urskillningslösa dödandet måste ta slut!

Israel lyckas förmodligen genom skalan på det krig de genomfört att för århundraden befästa hat och hämndlystnad som kommer att bli hinder för fredlig samexistens under överskådlig tid. Är det förnuftigt? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar